Szparagowy zawrót głowy

 

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy. Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.

Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. Tymianek Appetita lub Gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.

 

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

·         250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle

·         mała cukinia

·         pęczek zielonych szparagów

·         pół małej czerwonej cebuli

·         6-7 pieczarek

·         100 g twardego sera np. parmezan

·         pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita

·         szczypta Gałki muszkatołowej Appetita

·         sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku

·         4 łyżki oliwy lub masła

 

Sposób przygotowania:

1.         Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.

2.         Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.

3.         Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.

4.         Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

 

Smacznego!